Behandelmethodes

Acupunctuur zonder naalden
Acupunctuur is niet de enige methode om de acupunctuurpunten en de meridianen te behandelen.
Er zijn ook methoden zonder naalden, die overigens niet minder effectief zijn. Integendeel!

Acupressuur (een massagevorm), moxatherapie en cupping zijn van oudsher onderdeel van de TCG. Het zijn zeer effectieve behandelmethodes, die daarom een waardevolle aanvulling vormen.

Moxatherapie

Moxatherapie is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Moxeren is een techniek waarbij gedroogd Bijvoetskruid gebrand wordt. Het kruid is gerold tot een staafje, dat boven een acupunctuurpunt gehouden wordt, om het punt te verwarmen. Soms wordt het kruid op de acupunctuurnaald geplaatst, waardoor de warmte via de naald dieper binnendringt. De behandeling met moxa wordt ervaren als een aangename warmte.
Moxa kent vele toepassingen. De meest gebruikte is om koude en ook vocht te verdrijven en om energie te bewegen (doorstroming te bevorderen), bijvoorbeeld bij vastzittende spieren en gewrichtsklachten, koude handen en voeten, kouwelijkheid griep en diverse pijnklachten.

Cupping

Cupping of koppenzetten is een behandelmethode in de Traditionele Chinese Geneeskunde die veel wordt gebruikt door de acupuncturist. Daarbij worden één of meer glazen cups op de huid gezet. Door de cup kortstondig aan de binnenkant te verwarmen ontstaat er na het plaatsen op de huid een vacuüm met een zuigende kracht. Op deze manier wordt bloed naar de oppervlakte getrokken. Hiermee kunnen lokale stagnaties, die zich uiten in bijvoorbeeld spier- gewrichts- of rugpijn, worden opgeheven.

Bij het cuppen ontstaan vaak rode of zelfs blauwpaarse afdrukken van de cups. Dit zijn feitelijk bloeduitstortingen. De afvalstoffen die met het bloed omhoog zijn gehaald, worden in de ruimte tussen de huid en de spieren onschadelijk gemaakt door het lichaamseigen afweersysteem van macrofagen en lymfocyten. De afdrukken zijn een normaal verschijnsel en zullen na enkele dagen verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er vermindering van de symptomen optreden.

Cupping wordt op verschillende manieren toegepast:
De cup kan op één vaste plaats worden gezet en wordt na 3 tot 15 minuten verwijderd. Dit is de methode om koude of stagnaties te verdrijven.

Cupping wordt ook wel toegepast in een bewegende techniek, bijvoorbeeld tijdens een massage. Dan wordt de cup gebruikt om een groter gebied te behandelen, door middel van he schuiven van de cup over een geoliede huid. Ook dit heft stagnaties op en werkt bovendien ontspannend op de spieren. Hierbij kan met de intensiteit gevarieerd worden, waardoor een milder of sterker effect kan worden bereikt.

De cup kan ook over een naald gezet worden, of geplaatst worden op de huid die met een naaldjeshamertje (plumblossem) is opengemaakt (bloodletting of wetcupping).

Shonishin

Shonishin is een vorm van hele zachtaardige Japanse acupressuur voor baby’s en kinderen. Shonishin behandelt de acupunctuur-meridianen door zachte strijkingen met speciale instrumentjes en door te tikken met een vederlichte aanraking. De methode is ontwikkeld vanuit de ervaring dat kinderen weinig stimulatie nodig hebben om te kunnen herstellen. Er hoeven dus geen acupunctuurnaalden gebruikt te worden, hooguit soms een plakkertje. Na de behandeling worden soms zeer kleine, metalen korrels met een plakkertje op de huid geplakt.

Shonishin heeft een harmoniserende en regulerende werking die het hele systeem balanceert. Het is effectief bij zeer uiteenlopende ziektes en gezondheidsklachten die een meer systemische oorzaak lijken te hebben. Het kan zelfs gedragsproblemen helpen verminderen.

Alles wat tijdens de behandeling wordt gedaan wordt aan de ouders en aan het kind (hoe klein ook!) uitgelegd. Baby’s en kinderen reageren heel snel op Shonishin en vinden het over het algemeen een aangename en prettige behandeling en vragen vaak om terug te mogen komen.

Shonishin kan inzet worden bij (onder andere) de volgende klachten:
· Gedragsproblemen, waaronder ADHD, ADD, woedeuitbarstingen
· Slapeloosheid
· Allergieën
· Bedplassen
· Luchtwegproblemen zoals astma, benauwdheid, infecties, bronchitis
· Spijsverteringsklachten, buikpijn
· Oorontstekingen
· Verbeteren van de weerstand
· Huilbabies en/of hyperactieve babies

Heeft uw kind klachten die hier niet vermeld staan? Neem contact op met de praktijk en laat u adviseren!
Voordelen Shonishin:
· Pijnloos
· Geschikt voor kinderen van 0 tot ca 12 jaar
· Kortdurende behandeling
· Behandeling kan eventueel thuis worden voortgezet.

Massages
Iedereen heeft het tegenwoordig druk, druk, druk! Je gaat dan zonder dat je het merkt je schouders wat optrekken, je spieren aanspannen, hoog ademen. Voor je het weet zet je jezelf vast en wordt alles ‘een last’.  Stress en emoties zetten zich vast in je lichaam. Door deze plekken te masseren kun je het loslaten. Dat voelt niet alleen prettig, het is ook nog eens goed voor je lichaam en geest. Door een goede massage ga je ontspannen en krijgt je lichaam de kans zich te helen. Massage heeft onder andere een positieve invloed op je zenuwstelsel, lymfestelsel en geest!

Ontspanningsmassage

Ontspanning na inspanning! Een ontspanningsmassage biedt je een moment van rust en aandacht voor jezelf. Deze massage is een perfecte manier om stress kwijt te raken.

Er wordt lekker warme massageolie gebruikt en met rustige bewegingen gemasseerd. Het beste resultaat krijg je als je je echt helemaal overgeeft. En vergis je niet! De massage heeft een diepgaande werking.

Tijdens deze meer ‘energetische’ massagevorm laat je veel spanning en stress los. Hierdoor komen veel afvalstoffen los. Het is dan ook verstandig om na de behandeling thuis nog even rust te nemen. Ook is het goed om wat extra water te drinken om de afvalstoffen gemakkelijker af te voeren. Je voelt je eerst loom en ontspannen en krijgt daarna weer nieuwe energie.

Sportmassage

Sportmassage is voor iedereen geschikt. Voor sporters en niet-sporters. Of je nu hardloopt voor de marathon, of om de bus te halen: je beweegt de hele dag door. Maar bewegen kan spierpijn en vermoeidheid veroorzaken. Er kan overbelasting ontstaan, waardoor je niet verder kunt. Te weinig bewegen levert eveneens problemen op. Denk aan nek- en schouderklachten bij computerwerk.

Wanneer daar ook nog een zekere mate van stress bij komt kijken, zit het al snel vast. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen. Massage heeft een gunstige invloed op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. En dat is dus goed voor iedereen.

Sportmassage voelt stevig en is bijzonder op de spieren gericht. Het stimuleert de doorbloeding en verbetert de stofwisseling. Blokkades worden weggenomen, waardoor afvalstoffen beter afgevoerd en bouwstoffen beter aangevoerd kunnen worden. Het belangrijkste effect is afname van de spierspanning. Je voelt je ontspannen, je lichaam herstelt zich sneller en is beter voorbereid op de volgende inspanning.

Triggerpointmassage

Triggerpointmassage (zie later bij triggerpointtherapie/dry needling) kan snel en eenvoudig een oplossing bieden voor mensen die langdurig pijn ervaren. Pijn in het bewegingsapparaat, hoofdpijn,
oorpijn, pijn in de hotes, evenwichtstoornissen en ‘frozen shoulder’ zijn voorbeelden van mogelijke klachten door triggerpoints. Door een diepe weefselmassage worden deze klachten aangepakt.

Cuppingmassage

Met cuppingmassage wordt een kopje, gemaakt van glas, neergezet op de ingeoliede huid. De cup trekt zich vacuum op het lichaam. Daarna wordt de cup over het lichaam bewogen, of op bepaalde plaatsen enige momenten neergezet. Het is een diepe bindweefselmassage waarbij de ruimte tussen huid en spieren wordt vergroot; je komt als het ware ‘ruimer in je vel te zitten’.
Cupping heeft een enorme dieptewerking. Het is vooral goed te gebruiken bij schouder- en nekklachten door spanning en stress of bij hoofdpijn en rugklachten. De functie van de methode is om bloedstagnatie en pijn op te heffen. Na een cuppingbehandeling kan er lokaal een rode (soms blauwe) plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel dat, samen met je klachten, na enkele dagen zal verdwijnen.