Eerste Consult

Wat gebeurt er tijdens het eerste bezoek?
In mijn aanpak kijk ik naar u als geheel en niet alleen naar de klacht. Mijn doel is op zoek te gaan naar oorzaken van de klacht, deze inzichtelijk te maken en indien mogelijk helpen op te lossen. Dit betekent over het algemeen dat er meer nodig is dan een tienminutengesprek.

Uw eerste bezoek begint met een intakegesprek. Ik stel u  vragen over uw klachten, het ontstaan ervan en hoe u ermee omgaat. Ook komen uw algehele gezondheid, uw leefstijl en (emotioneel) welbevinden aan bod, evenals factoren uit uw omgeving.
Ik voel de pols en bekijk uw tong. De chinese pols- en tongdiagnostiek geven waardevolle informatie over uw gesteldheid en (bijvoorbeeld) over de progressie van uw genezing. Soms onderzoek ik ook enkele acupunctuurpunten/drukpunten op gevoeligheid of onderzoek ik welke bewegingen u wel of niet kunt maken. 

Aan de hand van deze informatie stel ik de diagnose en vervolgens stel ik een specifiek behandelplan voor u op. Dit kan bestaan uit een of meer behandelvormen, die tegelijkertijd of in achtereenvolgende behandelingen worden toegepast. Zo kan de acupunctuurbehandeling, afhankelijk van uw situatie, eventueel ondersteund worden met oosterse en westerse massage, cupping, guasha en het gebruik van moxa. Zie voor meer uitleg hierover onder behandelmethodes.

De behandelstrategie  kan ook voedings- en leefadviezen omvatten. Door uw voeding en leefwijze aan te passen, kunt u vaak zelf meewerken aan het genezingsproces. Desgewenst kan ik  hierin adviseren, ik help u graag.

Kunt u meteen behandeld worden?
Tenzij anders met u afgesproken volgt aansluitend op de intake meteen de eerste behandeling. Voorafgaand en tijdens de behandeling leg ik uit wat ik ga doen, zodat u zich op uw gemak voelt en kunt ontspannen.  De ontspanning komt de werking van de naalden ten goede en verhoogt daarmee het effect van de behandeling. Acupunctuurnaalden zijn overigens ongelooflijk dun. Veel dunner dan de naalden die u eventueel kent van bloedprikken of van vaccinaties. Sommige naalden zijn nauwelijks dikker dan een haar.  

Wat voelt u ervan?
Het plaatsen van de naaldjes kan een aparte sensatie geven. Dit verschilt per te behandelen punt. Bij een ophoping van energie op een bepaald punt kan dit punt gevoeliger zijn dan andere punten. Het kan voelen als een lichte tinteling, een ‘elektrisch signaal’ dat aankomt, een uitstraling. Het kan ook een zwaar of doof gevoel geven. Hoe dit voelt is voor iedere persoon anders. 

Een aantal mensen ervaart het prikken van de naaldjes als gevoelig. Dat gevoel duurt maar even en trekt snel weer weg. De meeste mensen voelen het inprikken van de naaldjes nauwelijks. 

De naaldjes blijven ongeveer 25 minuten zitten, terwijl u ontspannen ligt (soms zit). De acupunctuurnaalden zijn steriel verpakt en worden eenmalig gebruikt.