Acupunctuur in de Hoeksche Waard

Acupunctuur in de Hoeksche Waard: Oosterse wijsheid met de voeten in de klei

Sinds de start van de praktijk in 2013 is acupunctuur de belangrijkste pijler. Naast acupunctuur worden er andere behandeltechnieken toegepast, zoals cupping, moxa en massagetechnieken. Vanaf 2017 werd Chinese Kruidentherapie ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling toegevoegd aan de behandelmogelijkheden. Per individu en per consult wordt er bekeken wat er nodig is voor de best mogelijke behandeling. Hieronder zal ik wat uitleg geven over acupunctuur en de achtergrond van deze geneeswijze. Het is maar kort, want beter komt u het zelf een keer ervaren!

Wat is acupunctuur
Acupunctuur is een patiëntvriendelijke en functionele geneeswijze die haar oorsprong in China heeft. Acupunctuur is het bekendste onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en wordt al duizenden jaren toegepast om ziekten te voorkomen, te genezen, klachten te verlichten en het zelfhelend vermogen van ons lichaam te versterken.

De manier waarop de Chinese geneeskunde het functioneren en de gezondheid van de mens benadert, is anders dan die van de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin, dat niet de ziekte, maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Dezelfde ziekte kan bij twee verschillende mensen, twee verschillende patronen aannemen, afhankelijk van de omstandigheden. Dit is dus een bredere zienswijze dan de algemene opvatting in de westerse geneeskunde, waarbij alles herleid moet kunnen worden tot een eenduidig patroon wat voor iedereen geldt en toepasbaar moet zijn. In de TCG is er alle aandacht voor de mens achter de klacht, met zijn of haar specifieke kenmerken.

Ki (vitale levensenergie) en Meridianen
De grondgedachte van TCG en acupunctuur is gebaseerd op het begrip Ki (Chi, Qi), ofwel vitale levensenergie. Via energiebanen (meridianen) stroomt deze energie door ons lichaam. De energiestroom is gemakkelijk beïnvloedbaar. Door interne (bijv. ziekte, zwak immuun, emoties) en externe (stress, letsel, infectie) factoren kan de energiebalans verstoord of geblokkeerd raken en kunnen er klachten ontstaan. Door het plaatsen van zeer dunne naaldjes op specifieke plaatsen (acupunctuurpunten) in het lichaam helpt de acupuncturist de balans te herstellen. De energiestroom komt weer op gang en het lichaam wordt aangezet zichzelf te genezen.

Volgens de klassieke Chinese uitleg zijn de energiebanen vergelijkbaar met rivieren die door het lichaam stromen en die alle weefsels (huid, spieren, organen, hersenen, etc.) irrigeren en voeden. Een hindernis in de energierivieren is vergelijkbaar met een dam. De doorstroming wordt belemmerd. De energiebanen kunnen beïnvloed worden door naalden op de acupunctuurpunten in te brengen. Hindernissen kunnen worden weggenomen of energie kan worden omgeleid, wat de energiebeweging herstelt en de optimale energiestroom bevordert. 

Volgens de moderne wetenschappelijke verklaring stimuleert het inbrengen van naalden in acupunctuurpunten het zenuwstelsel om in de spieren, de ruggengraat en de hersenen biochemische stoffen vrij te laten komen. Deze lichaamseigen stofjes kunnen ervoor zorgen dat pijn minder heftig aanvoelt, of bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er andere reacties plaatsvinden of hormonen vrijkomen die het interne regelingssysteem van het lichaam beïnvloeden.  Met acupunctuur kun je daardoor de energetische en biochemische balans in het lichaam verbeteren. Het verklaart ook dat niet alleen de fysieke, maar ook de emotionele gezondheid kan worden verbeterd. Je stimuleert met acupunctuur de natuurlijke genezingsvermogens van lichaam èn geest.